بین الملل تابناک: بامداد پنجشنبه 5 اسفند(24 فوریه) به دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، ارتش این کشور به اوکراین یورش برد؛ بحرانی که اکنون وارد دوازدهمین روز خود شده، واکنش های جهانی زیادی را به همراه داشته است و دورنمایی مشخصی برای پایان آن وجود ندارد.
با اعلام فیفا، لهستان به فینال پلی آف جام جهانی2022 صعود کرد و روسیه از مسابقات حذف شد.
موسسه مطالعات جنگ آمریکا در تحلیلی میگوید که نیروهای روس برای حمله به کییف در روزهای آینده آماده میشوند.
وزیر امور خارجه ایالات متحده با اشاره به تشدید حملات روسیه در اوکراین گفت که «آمریکا کاملا به ناتو متعهد است و ما برای بدترین شرایط آماده هستیم».
«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا: ما در حال افزایش هزینههای جنگ اوکراین برای کرملین هستیم. روبل روسیه در حال سقوط است و شمار زیادی از شرکتهای مهم در حال ترک روسیه هستند.
ما در حال آمادهسازی سناریوهایی برای مواجهه با وضعیت فعلی اوکراین هستیم. جهان باید از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین حمایت کند ما در کنار اوکراین میایستیم و کمکهای انساندوستانه و نظامی به آن ارائه میکنیم.
بسیاری از همپیمانان ما شمار زیادی از نیروهای نظامی خود را در شرق اروپا مستقر کردهاند.
اگر روسیه بخواهد دست به اقدامی مسالمت آمیز بزند، ما از آن استقبال می کنیم اما باید تجاوز خود به اوکراین را متوقف کند.
ما در تلاش هستیم تا عرضه پایدار انرژی جهانی به اروپا را تضمین کنیم و وابستگی به انرژی روسیه را کاهش دهیم.
ما در تلاش هستیم تا عرضه پایدار انرژی جهانی به اروپا را تضمین کنیم و مسکو از انرژی به عنوان سلاح استفاده میکند.
مقامهای اوکراین میگویند که ۲۱ غیرنظامی در حمله هوایی روسیه به شهر سومی کشته شدند.
وزارت خارجه اوکراین: ما از روسیه میخواهیم تا با باز شدن کریدورهای بشردوستانه در دیگر شهرهای اوکراین نیز موافقت کند.
خبرگزاری روسی «ریانووستی» گزارش کرد که «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین گفته است که علاقه خود را به موضوع پیوستن اوکراین به ناتو از دست داده است.
گزارشها همچنین نشان میدهد که زلنسکی همچنین گفته مقامات کییف می توانند درباره نحوه زندگی آینده مردم کریمه و جمهوریهای دونباس مذاکره و مصالحه کنند.
دیران انرژی جهان درباره تبعات تحریم نفت و گاز روسیه هشدار دادند و خواستار افزایش سرمایه گذاری برای تقویت تولید سوخت های فسیلی و انرژی های تجدیدپذیر شدند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت: همزمان با اوج گرفتن قیمت نفت، مدیران عامل حوزه انرژی اروپا خواهان تامین امنیت و یافتن جایگزین برای نفت روسیه هستند. کشورها و شرکت های بین المللی از خرید نفت و سوخت از روسیه خودداری می کنند، موضوعی که می تواند بزرگترین اختلال در بازار انرژی جهان از دهه های گذشته تاکنون محسوب شود.
روسیه چهار تا پنج میلیون بشکه نفت و ۲ تا سه میلیون بشکه فرآورده نفتی در روز صادر می کند. رهبران گاز و نفت جهان در یک کنفرانس صنعتی در روز دوشنبه خواستار افزایش تولید سوخت های فسیلی و انرژهای تجدیدپذیر برای کاهش اتکا به نفت روسیه شدند.
کنفرانس سالانه انرژی «CERAWeek»، زمانی در منطقه هوستون آمریکا آغاز به کار کرد که قیمت جهانی نفت رکوردهایی را پشت سر گذاشته که از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ تاکنون شاهد آن نبوده است.
محمد بارکیندو دبیر کل اوپک در این کنفرانس گفت: اکنون این ظرفیت در جهان وجود ندارد که نبود ۷ میلیون بشکه نفت روسیه را جبران کند. وی خواستار افزایش سرمایه گذاری در بازار نفت شد و کاهش سرمایه گذاری در سال های گذشته را عامل تنگنای امروز عنوان کرد.
اندی براون مدیرعامل شرکت انرژی گالپ پرتغال نیز خاطرنشان کرد: دولت پرتغال دنبال تسریع در استفاده از انرژی های تجدیدپذیر است. حتی قبل از بحران اوکراین، بازار انرژی ملتهب بود و در صورت کنار گذاشتن نفت و گاز روسیه از معادلات، شاهد بحران در این حوزه خواهیم بود.
پاتریک پویان مدیرعامل شرکت انرژی توتال نیز در این کنفرانس گفت: شرایط امروز، یک بیدارباش به تمامی تصمیم گیران در قاره اروپاست تا امنیت ذخایر انرژی را جدی بگیرند.
جان کری نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در مسئله تغییرات آب و هوایی در این کنفرانس گفت: مردم اکنون باید مدتی برای انرژی هزینه بالاتری بپردازند و دولت بایدن بر گسترش استفاده از گاز طبیعی و انرژی هسته ای تاکید دارد.
جوسو جون ایماز سن میگوئل مدیرعامل شرکت نفتی رپسول اسپانیا معتقد است: اروپا باید با تنوع بخشیدن به منابع انرژی و انرژهای تجدیدپذیر، وابستگی خود به خارج از قاره در این حوزه را کاهش دهد.
روز دوشنبه، قیمت نفت برنت برای مدت کوتاهی از ۱۳۹ دلار عبور کرد که نزدیک به ۱۴۷.۵۰ دلار یعنی بالاترین قیمت نفت در تاریخ است. در شرایطی که آمریکا اعلام کرده حتی در صورت همراهی نکردن اروپا، به صورت یکجانبه نفت روسیه را تحریم می کند، تحلیلگران معتقدند افزایش قیمت ها برای ماه ها ادامه خواهد داشت.
در شرایطی که عربستان و روسیه به عنوان اعضای اوپک پلاس در حال افزایش ماهانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت برای جبران کسری ناشی از کاهش تولید در ماه های آغازین شیوع کرونا در سال ۲۰۲۰ هستند، آمریکا و دیگر کشورها خواهان افزایش بیش از پیش تولید هستند. این در حالی است که کارشناسان اوپک پلاس اعلام کرده اند که به خاطر کاهش سرمایه گذاری در سال های گذشته، امکان افزایش تولید وجود ندارد و حتی آمریکا اکنون ۱۲ میلیون بشکه نفت تولید می کند که یک میلیون بشکه کمتر از اوج تولید در سال ۲۰۱۹ است.
وزارت دفاع روسیه: کریدورهای بشردوستانه در کییف، چرنیهیف، سومی، خارکیف و ماریوپول باز شده است.
ارتش روسیه ۲۴۸۲ هدف از زیرساختهای نظامی در اوکراین را در جریان عملیات ویژه بمباران کرد.
نیروی هوایی روسیه ۱۵۸ تأسیسات نظامی را در اوکراین طی روز گذشته منهدم کرد.
شبکه المیادین گزارش کرد که شهردار بوچا گفته است که کنترل شهر بوچا واقع در 20 کیلومتری از کییف به دست نیروهای روسیه افتاده است.
شبکه آمریکایی «ای بی سی» به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش کرد که احتمال میرود روسیه یکی از زنجیرههای تأمین تسلیحات به اوکراین را با حملهای در لهستان هدف قرار دهد.
این مقام آمریکایی همچنین مدعی شده است که روسیه میتواند از مناطق بسیار مستحکم مهمات دوربرد برای بمباران شهرها از مسافت طولانی پرتاب کند.
این مقام آمریکایی ادامه داد: ایجاد مناطقی مستحکم و پرتاب توپخانههای دوربرد از این مکانها، از اعزام نیروهای روس به شهرهای اوکراینی جلوگیری میکند.
یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) دوشنبه شب به وقت تهران در نشست خبری از اعزام شماری نیرو و تجهیزات نظامی از جمله هواپیماهای سوخترسان به شرق اروپا با بهانه حمایت از اعضای و متحددان ناتو در مقابله با روسیه خبر داد.
به گزارش منابع خبری، این مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا گفت که ۵۰۰ نیروی اضافی ایالات متحده به اروپا برای حمایت از عملیات ناتو در اروپا اعزام میشوند. به گفته این مقام پنتاگون، آمریکا قصد دارد هواپیماهای سوخترسانهای «کیسی-۱۳۵» خود را به یونان و تیمهای پشتیبانی عملیات هوایی را به لهستان و رومانی اعزام کند. این مقام آمریکایی افزود که هم اینک ۱۰۰ هزار نظامی آمریکا در اروپا مستقر هستند.
این مقام ارشد دفاعی ایالات متحده گفت: «پنتاگون اکنون ارزیابی میکند که نزدیک به ۱۰۰ درصد از نیروی رزمی روسیه که در مرز اوکراین مستقر شده اند اکنون متعهد به نبرد هستند.»
این در حالی است که آمریکا تاکنون محمولههای بسیاری از موشکهای ضد تانک «جاولین» و سایر تجهیزات تهاجمی و دفاعی را به اوکراین ارسال کرده است.
منابع مطلع میگویند که در حال حاضر هیچ مدرکی دال بر برنامه روسیه برای حمله به کشورهای دیگر موجود نیست. روسیه به شدت مخالف هرگونه توسعه ناتو در شرق ، مرکز اروپا و نزدیک مرزهای خود است.
وزیر خارجه آمریکا در نشست خبری با همتای لیتوانیایی خود ضمن اعلام اعزام نیرو به این کشور گفت، هیچکس نباید به آمادگی ارتش آمریکا شک کند.
بلینکن که در حال حاضر در لیتوانی است، روز دوشنبه اعلام کرد که ایالات متحده ۴۰۰ نیروی نظامی اضافی را در لیتوانی مستقر خواهد کرد.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده روز دوشنبه در نشست خبری با «گابریلیوس لندسبرگیس» وزیر امور خارجه لیتوانی گفت: «۴۰۰ پرسنل نظامی دیگر در روزهای آینده وارد لیتوانی خواهند شد.»
با این استقرار این نیروها، شمار نیروهای آمریکایی در لیتوانی به حدود ۱۰۰۰ نفر افزایش خواهد یافت. یک گردان آمریکایی متشکل از حدود ۵۰۰ نظامی در حال حاضر در منطقه آموزش نظامی در«پابراده» در شمال «ویلنیوس» مستقرهستند.
مقامهای روس و اوکراینی دوشنبه شب به وقت تهران پس از خاتمه دور سوم مذاکرات در بلاروس از عدم موفقیت خاص در این دور از گفتوگوها خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری «اینترفکس»، «میخائیل پودولیاک» مقام اوکراینی حاضر در گفتوگوها با روسیه اظهار داشت، هیچ نتیجه قابل توجهی در مورد آتش بس موفقت در مذاکرات با روسیه به دست نیامد. مقام مذاکره کننده اوکراینی افزود، مذاکرات با روسیه در چند گام کوچک از نظر ایجاد مسیرهایی برای کمکهای بشردوستانه رو به جلو بود.
این مقام دولت اوکراین از آمادگی کییف برای انجام دور بعدی مذاکرات با روسیه خبر داد.
یکی از مذاکره کننده روسیه نیز گفت: «دور چهارم مذاکرات به زودی در بلاروس برگزار میشود.»
خبرگزاری «رویترز» نیز در این زمینه نوشت، مذاکره کنندگان روس گفتند که تحولات مثبتی پس از مذاکرات با اوکراین ایجاد نشد. آنها هشدار دادند که نباید انتظار داشت دور بعدی مذاکرات به نتیجه نهایی برسد.
«ولادیمیر مدینسکی»، از اعضای تیم روسیه پس از مذاکرات گفت: «مذاکرات آسان نیست. هنوز زود است که درباره مورد مثبتی صحبت کنیم. امیدوارم دفعه بعد بتوانیم گام بزرگتر رو به جلو برداریم.»
پیش از آغاز مذاکرات، وی گفته بود که دور سوم روی موضوع حل و فصل سیاسی داخلی اوکراین، کمکهای بشردوستانه بینالمللی و مسایل نظامی متمرکز خواهد بود.
پیشتر هیات اوکراینی تأیید کرده بود که میتوان در مورد همه موضوعات به توافقات بین دو کشور به جز درخواست روسیه در مورد به رسمیت شناختن استقلا کریمه و جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک دست یافت.
مقامات روسیه و اوکراین اولین دور مذاکرات خود را برای حل و فصل بحران اوکراین در منطقه «گومل» در بلاروس در ۲۸ فوریه (دوشنبه ۹ اسفند) در بحبوحه عملیات نظامی ویژه مسکو در اوکراین برگزار کردند.
دور دوم مذاکرات نیز در بلاروس برگزار شد و طرفین بر سر ایجاد کریدورهای بشردوستانه برای تخلیه غیرنظامیان اوکراینی و همچنین تحویل غذا و دارو به توافق رسیدند.
یک قانونگذار اوکراینی روز شنبه گفت که یکی از اعضای تیم اوکراین در دور اول مذاکره با روسیه به جرم «خیانت» به قتل رسیده است. «آلکساندر دوبینسکی» قانونگذار اوکراینی مدعی شده است که «دنیس کریف»، یکی از اعضای اولین هیات کییف در مذاکرات دوشنبه گذشته با روسیه، توسط سرویس امنیتی اوکراین کشته شده است.
کاخ سفید آمریکا شبانگاه دوشنبه به وقت تهران از برگزاری تماس بین روسای جمهور آمریکا با رئیس جمهور فرانسه، صدر اعظم آلمان و نخست وزیر انگلیس در زمینه درگیری روسیه و اوکراین و افزایش فشار بر مسکو خبر داد.
به گزارش منابع خبری، کاخ سفید در بیانیهای بدین منظور اعلام کرد: «جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا امروز یک تماس ویدیویی امن با امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه، اولاف شولتز صدراعظم آلمان و بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس برگزار کرد. سران و مقامهای ارشد این کشورها بر عزم خود برای ادامه افزایش فشار بر روسیه برای تهاجم غیرقانونی و غیرموجه این کشور به اوکراین تاکید کردند.»
در بیانیه کاخ سفید آمده است: «آنها همچنین بر تعهد خود در ادامه ارائه کمکهای امنیتی، اقتصادی و بشردوستانه به اوکراین تاکید کردند. علاوه بر این، آنها در مورد تعاملات اخیر خود با روسای جمهور اوکراین و روسیه گفتوگو کردند.»
این در حالی است که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز دوشنبه از اتحادیه اروپا درخواست کرد مقامات اوکراینی را به احترام به قوانین حقوق بشری متقاعد کنند. پوتین در تماس تلفنی با «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا تأکید کرد ملیگراهای اوکراین از شهروندان بهعنوان سپر انسانی استفاده میکنند.
ریاست جمهوری روسیه در بیانیهای اعلام کرد: «ولادیمیر پوتین بهطور ویژه تأکید کرد که اترش روسیه تمام اقدامات ممکن را برای حفظ جان غیرنظامیان انجام میدهد.»
در این بیانیه آمده است، پوتین در تماس با میشل گفت، نیروهای مسلح روسیه بارها اعلام آتشبس کردهاند تا از تخلیه غیرنظامیان اطمینان حاصل شود اما ملیگرایان اوکراینی با اقدام به خشونت، این رویه را مختل کردهاند.
وقوع انفجارهای مهیب در پایتخت اوکراین
منابع خبری بامداد سهشنبه گزارش دادند، صدای انفجارهای مهیبی در پایتخت اوکراین شنیده شده است.
به گزارش الجزیره، چندین انفجار شدید که احتمال میرود ناشی از حملات هوایی باشد در کییف به وقوع پیوسته است.
در پی شنیده شدن صدای این انفجارها، ارتش اوکراین مدعی شد که یک فروند جنگنده روسی را برفراز کییف سرنگون کرده است.
هنوز مقامهای نظامی روسیه انهدام جنگنده این کشور بر فراز کییف را تایید یا رد نکردهاند.
پیشتر سرویس امداد و نجات اوکراین اعلام کرده بود که دستکم ۱۳ نفر بر اثر بمباران یک شهر صنعتی در ماکاریف در حدود ۵۰ کیلومتری غرب کییف پایتخت اوکراین کشته شدند.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه دوشنبه ۲۱ فوریه (۲ اسفندماه) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو اعلام کرد که کشورش استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانتسک را به رسمیت شناخته و در کاخ کرملین قراردادهای همکاری و دوستی را با سران این جمهوریها امضا کرد.
پوتین بامداد پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ماه) نیز در یک سخنرانی در تلویزیون ملی روسیه، از اقدام نظامی در دونباس خبر داد و از نیروهای اوکراینی خواست سلاحهای خود را زمین بگذارند و به خانههای خود بروند.
همزمان با ادامه آتش جنگ در اوکراین، سیل واکنشهای جهانی به این رویداد همچنان ادامه دارد و فشارهای دیپلماتیک و تهدیدها و تحریمهای بین المللی علیه روسیه در حال افزایش است.
ژاپن ۲۰ مقام روس و ۱۲ بلاروسی را تحریم کرد
وزارت امور خارجه ژاپن در بیانیهای از بسته جدید تحریمها علیه روسیه و بلاروس در ارتباط با وضعیت اوکراین خبر داد.
به گزارش نووستی، بر اساس این بیانیه، تحریمهای جدیدی علیه ۲۰ شهروند روسیه، ۱۲ شهروند بلاروس، دو موسسه روسی و ۱۲ سازمان بلاروسی اعمال شده است.
این علاوه بر اعمال ممنوعیت صادرات برای وزارت دفاع بلاروس، از جمله نیروهای مسلح، و همچنین سازمانهای درگیر در فعالیتهای اطلاعاتی است.
ژاپن همچنین صادرات تجهیزات پالایش نفت به روسیه را به عنوان بخشی از بسته جدید تحریم ها ممنوع کرد.
تحریمهای جدید به ویژه بر دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، ۳ معاون رئیس جمهور؛ الکسی گروموف، دیمیتری کوزاک، سرگئی کرینکو، رمضان قدیروف، رئیس جمهوری چچن و تاجران روسی شامل بوریس روتنبرگ ، آلیشیر عثمانوف، روزنامهنگار ولادیمیر سولوویف و دیگران است.
ویکتور و دیمیتری لوکاشنکو، دبیر مطبوعاتی رئیس جمهور بلاروس، ناتالیا اسمونت، وزیر امور داخلی بلاروس، ایوان کبراکوف و دیگران نیز مشمول تحریمهای شخصی هستند.
اوایل ماه مارس، دولت ژاپن ۴۹ شرکت و موسسه روسی از جمله Rosoboronexport، روس تک، سرویس امنیت فدرال، سرویس اطلاعات خارجی و تعدادی از مقامات رهبری روسیه را تحریم کرد.
کشته شدن یک مقام ارشد نظامی روسیه
واحد اطلاعات دفاعی وزارت دفاع اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که ویتالی گراسیموف یک فرمانده ارشد روسیه در نزدیکی شهر خارکف به دست نیروهای اوکراینی کشته شده است.
به گزارش "فرانس ۲۴"، در این بیانیه آمده است: ویتالی گراسیموف یک فرمانده نظامی روسیه، سرلشکر، رئیس ستاد و معاون اول فرمانده ارتش ۴۱ منطقه مرکزی نظامی روسیه، کشته شده است.
در ادامه این بیانیه آمده است، در حمله نیروهای اوکراین، چندین فرمانده ارتش روسیه کشته و زخمی شدند.
پیش از این رسانهها از کشته شدن آندری سوخووتسکی، یکی از فرماندهان ارشد نیروی هوایی روسیه در جریان درگیری با نیروهای اوکراینی خبر داده بودند.
کرملین اعلام کرده است که در جریان ۱۲ روز "عملیات ویژه نظامی" در اوکراین، بیش از ۴۹۸ نیروی نظامی این کشور کشته و یک هزار و ۶۰۰ نفر دیگر مجروح شدهاند.
این درحالی است که اوکراین ادعا میکند تاکنون ۱۱ هزار نیروی ارتش روسیه در اوکراین کشته شدهاند.
از سوی دیگر سازمان ملل متحد روز دوشنبه اعلام کرد که تاکنون بیش از ۴۰۶ نفر از جمله ۲۷ کودک در جنگ اوکراین کشته شدهاند.
دفتر کمیسیار عالی حقوق بشر سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی در عین حال اعلام کرد آمار واقعی تلفات غیر نظامیان در اوکراین میتواند بیشتر باشد.
کمیسیاریای عالی حقوق بشر سازمان ملل همچنین اعلام کرد که ۸۰۱ غیرنظامی دیگر زخمی شدهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.